Vorming en toerusting

De commissie Vorming en Toerusting informeert de gemeente over activiteiten tijdens het seizoen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om Bijbelkringen, lezingen, speciale wandeltochten en groepen rond een bepaald thema.
De informatie vindt u, zodra deze beschikbaar is, in het kerkblad 'VOORal' en op deze plek op de website. Ook worden de data van activiteiten vermeld in de agenda.

Enkele activiteiten die ieder seizoen terugkeren:

Bijbels Koken

Een groep gemeenteleden neemt deel aan een serie van vier avonden rond het thema ‘Bijbels Koken’. Op dit moment zijn er twee groepen. Teams van telkens twee koks maakten zeer uiteenlopende maaltijden klaar, meestal rond christelijke en joodse feestdagen. Een voorbeeld was het thema ‘Joods Nieuwjaar’. De gerechten waren gebaseerd op de maaltijden die betrekking hadden op het Joodse Nieuwjaar. Er zijn thema´s genoeg om heerlijke gerechten op tafel te zetten en te genieten van een goed en vaak vrolijk gesprek. Iedere avond is weer een feest. Serieuze gesprekken, vrolijke verhalen en smullen van de gerechten wisselen elkaar af. Voor ieder seizoen worden opnieuw gemeenteleden uit alle kerken in Vorden uitgenodigd. Het zou leuk zijn om een extra groep te starten om elkaar op culinaire wijze te ontmoeten en elkaar te inspireren.
Contactpersoon: 
Jan Rigterink, 0575-552933, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma voorjaar 2020

Donderdag 13 februari                           20.00 uur
“Hoe de wijnstok mij                              Willibrordhuus
een mooie les leerde”                            Herman Haan

Deze avond staat in het teken van wijn, geloof en de Bijbel.
Herman Haan is theoloog en programmamaker bij de EO. Hij vertelt over zijn jeugd en de keuzes die
hij in zijn leven heeft gemaakt. Maar vooral vertelt hij enthousiast over zijn voorliefde voor het maken van wijn. Herman woont in Toldijk en is daar met een aantal wijnstokken begonnen. Momenteel zijn dat 500 en verkoopt hij een paar honderd flessen per jaar. Voor Herman was het meer dan wijn maken. Het was een droom in vervulling doen gaan en lessen leren die te maken hebben met snoeien, bemesten en hard werken. Ook ontdekte hij dat de bijbel deze lessen omzet in levenslessen. Hij wil graag vertellen over al deze dingen en wie weet kan er ook nog wat lekkers geproefd worden.

Dinsdag 17 maart 2020                          20.00 uur     Dorpskerk
“Natuurlijk”                                               Jan Terlouw

'Het grootste gevaar dat ons bedreigt is wat we de natuur aandoen. De oceanen. De tropische regenwouden. De in het wild levende zoogdieren. De bijen. De vlinders. Als we dat inzien, komt het nog wel goed. Want het kan best anders. We hebben de natuur zo hard nodig: om te ademen, om te eten. Om er deel van uit te maken.'

Nog altijd vindt Jan Terlouw Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. Natuurlijk is een ode aan de natuur en vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Dinsdag 21 april 2020                             20.00 uur     De Voorde
Bonhoeffer in het licht van 75 jaar bevrijding           ds. Jan Kool

Driekwart eeuw geleden, op 9 april 1945 werd Dietrich Bonhoeffer door het nazi-regime ter door gebracht. Hij werd slechts 39 jaar oud. Bonhoeffer werd beschuldigd betrokken te zijn geweest bij verzetsactiviteiten.

Over deze theoloog en studentenpredikant is enorm veel geschreven, gebaseerd o.a op zijn geschriften en brieven. Zo heeft zijn vriend Eberhard Bethge een uitvoerige biografie over hem geschreven. Een minder bekende biografie is die van Ferdinand Schlingensiepen. Deze laat zien dat er nog zoveel meer over het leven en denken van Bonhoeffer valt te zeggen, inspirerend tot op de dag van vandaag. Zijn verstaan van het Evangelie kan ook voor ons een leidraad zijn in turbulente tijden.
Voor nadere informatie: ds. Jan Kool, tel. 553576 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donderdag 19 mei 2020                         20.00 uur     De Voorde
Lastige Bijbelverhalen                            ds. Piet Schelling

'Daar kan ik niets mee!' Iedereen leest wel eens vreemde en bizarre Bijbelverhalen, waarvan je je afvraagt wat je daar in deze tijd nog mee kan. Wat te denken van al het geweld in de bijbel, mishandeling, seksuele uitspattingen, en opdrachten die ronduit onmenselijk zijn. Het staat allemaal in de bijbel. Wat kunnen we daarmee? Aan de hand van het boekje 'Vreemd en bizar' van Piet Schelling praten we over vreemde en bizarre bijbelverhalen. We vragen ons af wat we er nog mee kunnen, én wat een uitleg zou kunnen zijn waar we wel mee uit de voeten kunnen liggen. Soms, als een bijbeltekst je niet ligt, moet je anders gaan liggen. En wat krijgen we dan te horen en te zien?

Back to Top