Partnergemeenten

De leden van de werkgroep Partnergemeenten Oost-Europa
Arend Jan Menkveld (voorzitter), Eikenlaan 10, 7251 LT Vorden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wim Wassink (penningmeester), Burgemeester Vunderinkhof 27, 7251 AX Vorden, 0575-470251
Jan Rigterink, secretaris, Het Hoge 86, 7251 XZ Vorden, 06-12604443, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Annie Ruiterkamp, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gerrit Kruisselbrink, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gerrit en Mienke ten Broeke (PR), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rien Wagenvoort, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Gea Vaneker (namens de RK-geloofsgemeenschap in Vorden en contactpersoon PCI), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De eerste partnergemeente was Garlipp, een klein dorp in de Altmark, een agrarische streek halverwege Wolfsburg en Berlijn. Predikant was dominee Jens Walther. Vanaf 1987 werden regelmatig bezoeken gebracht aan Garlipp en vanuit Garlipp aan Vorden. Na de Wende is er veel veranderd. De mensen waren weer vrij om naar het westen te reizen en verwachtten veel van de hereniging. Dat is tot op heden echter voor velen op een teleurstelling uitgelopen. De werkloosheid is er nog hoog en de lonen zijn nog niet op het niveau van het voormalige West-Duitsland. Sinds juli 2012 is een einde gekomen aan de 'officiële status van partnergemeente'. Diverse gemeenteleden hebben echter jarenlange contacten met families in Garlipp en de omringende dorpen. Deze contacten zullen waarschijnlijk tot in lengte van jaren blijven.

De partnergemeente waarmee deze interkerkelijke werkgroep al heel wat jaren contacten onderhoudt is Subotica. Deze plaats ligt in Servië, net over de grens met Hongarije. Vanuit de diaconie bestaan er al sinds 1977 contacten met deze gemeente. De diaconie in Subotica wordt door ons financieel ondersteund, o.a. met een deel van de opbrengst van de collecten tijdens de kerstnachtdiensten. Hierdoor kunnen enkele gezinnen en alleenstaanden, die dat nodig hebben, van medicijnen en andere levensbehoeften worden voorzien. De werkgroep wil de contacten met deze partnergemeente aanhalen door b.v. ook aan die gemeente jaarlijks een bezoek te brengen.

Een stuk verder weg ligt nog een partnergemeente. In het noordwesten van Roemenië aan de grens met de Oekraïne en 1800 km van Vorden, ligt de stad Sighetu Marmatiei, een stad ongeveer zo groot als Zutphen. Het contact met de Hongaars Reformatorische Kerk aldaar bestaan sinds 1992. Het is voortgekomen uit de hulp die het personeel van Groot Schuylenburgh uit Apeldoorn verleende aan een kindertehuis in die stad. Enkele jaren geleden zijn vanuit deze werkgroep ook contacten gelegd met de Katholieke Kerk in Sighet. Behalve de kerken wordt ook een Caritasinstelling in Sighet financieel ondersteund. Deze instelling verzorgt o.a. een opleiding tot (wijk)verpleegkundige, maar doet nog veel meer goed werk.

Adoptieplan Roemenië
Het Adoptieplan Roemenië (verder genoemd ‘Adoptieplan’) is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Vorden en wordt uitgevoerd door de Oost-Europa Commissie van de twee kerken. In het Adoptieplan worden gezinnen financieel ondersteund, met het primaire doel om een kind uit het gezin in de gelegenheid te stellen een opleiding te volgen. Ongeveer 35 sponsoren steunen het Adoptieplan met  €20,-- per maand  De meeste gezinnen die worden ondersteund, hebben een connectie met de Hongaarse Reformatorische Gemeente in Sighet. Veelal zijn het leerlingen van de Hongaarse school in Sighet. De school levert na twaalf leerjaren leerlingen af voor hoger en universitair onderwijs. De ondersteuning van een gezin kan ophouden om verschillende redenen. De belangrijkste drie redenen zijn:
1. Het kind heeft de opleiding afgerond en heeft een baan gevonden of is daarna op zoek;
2. De financiële situatie van het gezin is zo verbeterd, dat ondersteuning niet meer nodig is;
3. Het gezin heeft de maximale periode van 9 jaar aan het Adoptieplan meegedaan. 

Jaarlijks reist een delegatie uit Vorden naar Sighet om met vertegenwoordigers van de kerk het Adoptieplan te evalueren. Zo wordt ieder jaar bekeken welke gezinnen het Adoptieplan verlaten en welke gezinnen in het plan worden opgenomen. Het hele bedrag van de sponsoren wordt maandelijks aan de gezinnen uitgereikt.
Men kan er voor kiezen om anoniem een gezin te ondersteunen, maar het is ook mogelijk om kennis te maken met het gezin en het kind en op één of nadere manier contact te houden. Dit kan b.v. via de sociale media. Enkele kinderen hebben via school of privé een e-mailadres.

In het voorjaar 2019 wordt een actie gehouden om het aantal sponsoren op peil te houden om de werkgroep in staat te stellen 30 gezinnen te ondersteunen. Daarvoor is een folder ontworpen. U kunt de de folder hier bekijken.

 

Back to Top