Liturgie natuurlijk

‘Zeg het met bloemen' is een bekende slagzin die duidelijk maakt dat bloemen in stilte kunnen spreken en zo bij vreugde en verdriet soms meer zeggingskracht kunnen hebben dan het gesproken woord of de geschreven taal.

Bloemen en planten kunnen op allerlei manieren spreken:
- door hun kleur: warm rood voor de liefde, smetteloos wit voor onschuld;
- door hun aantal: 3 voor de drie-eenheid, 12 voor de 12 stammen, of de 12 discipelen;
- door hun vorm, bijvoorbeeld met takken: afhangend, of kronkelend, een weg zoekend.

Sommige bloemen roepen bepaalde associaties op, zoals een viooltje -teer en kwetsbaar-, of een zonnebloem -stoer en sterk-.
Er zijn allerlei materialen die een symbolische betekenis hebben. Denk bijvoorbeeld aan ‘steen', als hoeksteen, of fundament; of ‘water', voor leven, doop. Al deze betekenissen kunnen samen in een werkstuk verwerkt worden en een bijbeltekst of thema in een dienst versterken.

Vanaf Eeuwigheidszondag (laatste zondag van het kerkelijk jaar) tot en met Kerst maakt de groep voor de Dorpskerk een serie werkstukken. Dit geldt ook voor de 40-dagentijd en Pasen. Ook voor bijzondere diensten maakt de werkgroep vaak liturgische werkstukken.

Contactpersoon: Gerda Ellenkamp, Heegherhoek 3, 7251 RX Vorden, 0575-552044, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De andere leden van deze werkgroep zijn: Henny Vlogman, Jan Rigterink, Albertha Terpstra en Gerda Dijkerman

 

Back to Top