Werkgroep Partnergemeenten Oost-Europa in Sighet

Dinsdag 25 juli jl. vertrekt een groep van 12 personen, bestaande uit leden van de WPO groep en enkele gemeenteleden, vanaf vliegveld Eindhoven naar de luchthaven van Cluj in Roemenië. Na een overnachting in een hotel in Cluj gaat de reis verder met de trein naar Sighet. Een treinreis van 7 uur met 45 tussenstations door een schitterend landschap. We worden ‘s avonds warm verwelkomd door ds. Istvan Lovacs, de Vordenaren die per auto reisden en enkele gastgezinnen die een paar leden van de groep komen ophalen.

We hebben in Sighet in de dagen die volgen diverse bezoekjes afgelegd bij mensen en het gezinsadoptieplan bekeken of er eventueel veranderingen nodig zijn. Het doel van de reis was de viering van 25 jaar partnerschap tussen de Hongaars Reformatorische kerk in Sighet en de Vordense kerken.Er waren een paar dagen beschikbaar om de omgeving te bekijken. Zo bezocht de groep het klooster in Bârsana met een  fraai aangelegd park waarin houten kloostergebouwen en een kerk staan. Ook ging de groep in Säpânta naar het  “Vrolijke Kerkhof”. Op die bijzondere begraafplaats staat op bijna alle graven een afbeelding van het beroep of de hobby van de overledene. Omstandigheden bij het overlijden, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, staan ook op de houten zerken vermeld. Heel veel teksten zijn erg komisch, vandaar de bijnaam van dit kerkhof. De bijbehorende kerk is inmiddels bijna  gerestaureerd en het dak en dat van de toren zijn voorzien van kleurige dakpannen. De wanden aan de buitenkant zijn voor een deel al ingelegd met mozaïeksteentjes en ook het interieur moet nog voor een groot deel van mozaïek worden voorzien.We hebben alle mensen die al 25 jaar met ons meewerken in het partnerschap, kerkenraadsleden, mensen van de organisatie ‘Caritas’ en onze gastgezinnen een diner aangeboden namens de WPO groep.Op zondag was er een feestelijke kerkdienst met als voorgangers ds. Istvan Lovacs, zijn voorganger ds. Istvan Sipos en ds. Jan Kool. De laatste las een vertaling voor van de preek die ds. Istvcan Lovacs had gemaakt. We hebben als Nederlandse groep de gemeente van Sighet lied 416 toegezongen, waarbij Anneke Rigterink ons op het orgel begeleidde. Aan het einde van de dienst bood Arend Jan Menkveld een cadeau aan in de vorm van een collage met foto’s van de drie kerken in Vorden en de kerk in Sighet. Na de dienst lieten Rien Wagenvoort en Jan Rigterink een PowerPointpresentatie zien met foto’s over het adoptieplan en 25 jaar partnerschap. Tijdens en na de lunch, die wordt aangeboden door de kerk in Sighet, zijn er geanimeerde gesprekken over het wel en wee van de kerken in Vorden en de Reformatorische kerk in Sighet en over het belang van het partnerschap.Op 1 augustus is bijna iedereen weer in Vorden terug. Op de foto’s de bijna voltallige groep uit Nederland en de drie predikanten.(Foto’s van het bezoek aan Sighet staan in het Fotoboek op deze site. De fotograaf is Rien Wagenvoort.)
Namens de WPO groep,Annemieke van Savoyen.